Pigouskatt er en skatt eller avgift som tar sikte på å oppheve eksterne virkningerknyttet til konsumet eller produksjonen av en vare. Dersom produksjonen eller konsumet av en vare har eksterne virkninger, vil ikke markedstilpasningen for denne varen være Pareto-optimal.

Faktaboks

Uttale

pig'u-skatt

Etymologi

oppkalt etter den britiske samfunnsøkonomen Arthur Cecil Pigou (1877–1959).

Et eksempel er luftforurensning knyttet til produksjonen av en vare, som har kostnader for alle som bor i nærheten. Dersom produsenten ikke trenger å betale for denne kostnaden vil det bli produsert mer av varen enn det som er samfunnsøkonomisk optimalt. Luftforurensningens eksterne virkning gjør at den kostnaden for produsenten er lavere enn den samfunnsøkonomiske kostnaden.

En pigouskatt tar sikte på å korrigere for slike eksterne virkninger ved at produsenten blir nødt til å internalisere disse kostnadene: Ved å pålegge en skatt på den forurensende varen, vil samfunnsøkonomisk og privat lønnsomhet igjen være like. Fordi bedriften nå skattlegges, vil produksjonen reduseres til det samfunnsøkonomisk optimale nivået.

Det er i praksis svært vanskelig å vite hvor store de eksterne virkningene er, og dermed vanskelig å fastsette den riktige pigouskatten som vil korrigere den eksterne virkningen.

Pigouskatter er et eksempel på en effektivitetsfremmende skatt som ikke gir dødvektstap.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg