Slaget ved Barfleur
Slaget ved Barfleur (Normandie, Frankrike) 19. mai 1692 var et av de avgjørende slagene i den pfalziske krig. Her møttes en fransk og en britisk-nederlandsk flåte. Franskmennene fikk 15 av skipene sine ødelagt og måtte gi opp invasjonen av England. I dette slaget deltok også den norske sjøoffiseren Iver Huitfeldt på fransk side. Maleri fra 1693.
Av .

Pfalziske krig var en europeisk krig i årene 1688–1697, som foregikk på forskjellige krigsskueplasser mellom Frankrike på den ene siden og den tyske keiseren, England, Nederland, Spania og Savoia på den andre.

Faktaboks

Også kjent som

pfalziske arvefølgekrig

niårskrigen

storalliansekrigen

Krigen brøt ut da Ludvig 14 av Frankrike krevde deler av kurfyrstedømmet Pfalz for sin svigerinne Elisabeth Charlotte, hertuginne av Orléans. Franskmennene under marskalken av Luxembourg, François Henri de Montmorency-Bouteville, vant store seire til lands, men til sjøs ble de slått av den engelske flåte. Freden i Torino i 1696 og i Rijswijk i 1697 ble ugunstig for Frankrike.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg