Krukke med lassars pasta
Lassars pasta NAF har vært lenge på det norske markedet, og fås kjøpt på apotek den dag i dag
Sverresborg Trøndelag Folkemuseum.
Lisens: CC BY SA 4.0

Pasta er i medisinen en halvfast, deigaktig legemiddelform som oftest brukes på huden eller slimhinner.

Faktaboks

Etymologi

av gresk: pasta, 'bygg-grøt'

Pasta er en salve av særlig fast konsistens grunnet høyt innhold av faste stoffer i form av pulver. Pastaer kan dermed karakteriseres som konsentrerte suspensjonssalver der mengde faste stoffpartikler utgjør mellom 20 og 50 % av formuleringen. Resten av formuleringen består av et salvegrunnlag som er en homogen, ofte fettbasert, masse.

Bruk

Sinkpasta som inneholder sinkoksid og Lassars pasta NAF som i tillegg til sinkoksid inneholder salisylsyre er de mest vanlige pastaene med virkestoff. Disse brukes på sår hud.

En annen vanlig pasta er stomipasta, som forhindrer lekkasje rundt stomien ved å fylle ut furer og hudfolder og dermed hindrer at det dannes kanaler der væske kan trenge seg ut.

Innen veterinærmedisin brukes pasta ofte som legemiddelform for peroral (gjennom munnen) administrering til dyr, og doseres da per volum ut fra dyrets kroppsvekt. Spesielt vanlig er det å gi ormekurer i form av pasta til både store og små dyr.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg