Gotemba premium outlet i Japan
Gotemba premium outlet i Japan er et av verdens største outlet.

Et outlet selger overskuddslager, utgående modeller og egne produktlinjer direkte til konsument, uavhengig av detaljhandelen som distribusjonskanal.

Faktaboks

Også kjent som
factory outlet village, oulet village, merkevareby

Historie

Factory outlet er et amerikansk konsept med røtter helt tilbake til 1800-tallet. Først ute var sko- og klesfabrikker som begynte å tilby overskuddsvarer til rebatterte priser til ansatte og kunder. En av pionérene var Anderson Litter som i 1936 åpnet de første senterne med overskuddsvarer. I 1974 åpnet den første outlet village i Pennsylvania i USA. På 1990-tallet opplevde outletmarkedet en enorm vekst, først og fremst på grunn av folks økende interesse for merkevarer og statussymboler i kombinasjon med en nedgang i økonomien. Siden den gang har outlet villages vært et av de mest suksessfulle handelskonsepter i verden. En factory outlet village er en samling av butikker innenfor en felles driftet bygningsmasse med mer enn 5000 m2 salgsareal eller med mer enn 20 butikker som i hovedsak drives av merkevareeierne eller integrerte detaljister. Koordinering, organisering og markedsføring gjennomføres av senterledelsen.

Første outlet i Norge var Norwegian Outlet i Vestby som åpnet sommeren 2010.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg