En art i familien Typhlopidae

Ormeslanger er en gruppe av fem reptilfamilier i underordenen slanger, infraorden Scolecophidia, og omfatter familiene:

Faktaboks

Også kjent som
blindslanger
  • falske ormeslanger, Leptotyphlopidae
  • primitive ormeslanger, Anomalepidae
  • egentlige ormeslanger, Typhlopidae
  • indomalayiske blindslanger, Gerrhopilidae
  • rundsnutete blindslanger, Xenotyphlopidae

De blir ofte kalt blindslanger.

Falske ormeslanger

Falske ormeslanger, Leptotyphlopidae, blir oftest 20–30 centimeter lange og ligner meitemark, de har små øyne og synet er svakt. Tennene er små og finnes bare i underkjeven. De lever mest gravende i jord, vesentlig i tropiske strøk av Amerika, Afrika og Asia til India. Det finnes omkring 80 arter i to slekter.

Primitive ormeslanger

Primitive ormeslanger, Anomalepidae, er oftest cirka 15 centimeter lange. De ligner ekte ormeslanger, men kraniets knokler er mindre sammenvokste og underkjeven har 1–2 tenner. Primitive ormeslanger finnes bare i Mellom-Amerika og tropisk Sør-Amerika, med omkring 20 arter i fire slekter.

Egentlige ormeslanger

Ekte ormeslanger, Typhlopidae, er 20–50 centimeter lange (en enkelt art opptil 90 centimeter) og meget tynne, de kalles ofte «blyantslanger». De har små øyne som er skjult av skjell. De lever nesten alltid underjordisk. De har giftkjertler, men da munnen er liten og lite bevegelig er de ikke farlige for mennesker. De lever mest av små insekter og midder. Tennene er små og finnes bare i overkjeven. Ekte ormeslanger har vid utbredelse i varmere strøk. Det finnes omkring 160 arter i tre slekter. Eneste europeiske art er Typhlops vermicularis.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg