Ormeslanger er en gruppe av tre krypdyrfamilier i underordenen slanger, og omfatter familiene:

  • falske ormeslanger
  • primitive ormeslanger
  • ekte ormeslanger

Falske ormeslanger, Leptotyphlopidae, blir oftest 20–30 cm lange og ligner meitemark, de har små øyne og synet er svakt. Tennene er små og finnes bare i underkjeven. De lever mest gravende i jord, vesentlig i tropiske strøk av Amerika, Afrika og Asia til India. Det finnes omkring 80 arter i to slekter.

Primitive ormeslanger, Anomalepidae, er oftest ca. 15 cm lange. De ligner ekte ormeslanger, men kraniets knokler er mindre sammenvokste og underkjeven har 1–2 tenner. Primitive ormeslanger finnes bare i Mellom-Amerika og tropisk Sør-Amerika, med omkring 20 arter i fire slekter.

Ekte ormeslanger, Typhlopidae, er 20–50 cm lange (en enkelt art opptil 90 cm) og meget tynne, de kalles ofte «blyantslanger». De har små øyne som er skjult av skjell. De lever nesten alltid underjordisk. De har giftkjertler, men da munnen er liten og lite bevegelig er de ikke farlige for mennesker. De lever mest av små insekter og midder. Tennene er små og finnes bare i overkjeven. Ekte ormeslanger har vid utbredelse i varmere strøk. Det finnes omkring 160 arter i tre slekter. Eneste europeiske art er Typhlops vermicularis.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.