Opprinnelsesgaranti, verdipapir som fungerer som bevis på at elektrisk kraft har sitt opphav i fornybare energikilder. Hensikten med opprinnelsesgaranti er å gjøre ren energi mer attraktiv i markedet og dermed bidra til økt produksjonen av fornybar energi.

Faktaboks

Også kjent som

elsertifikater

I Norge utstedes opprinnelsesgarantien av Statnett på forespørsel fra kraftprodusenter. I følge EUs fornybarhetsdirektiv, som også gjelder for Norge, har alle kraftprodusenter krav på å få utstedt opprinnelsesgaranti dersom de produserer energi som oppfyller kravene. Med opprinnelsesgarantien kan kraftprodusenten dokumentere at den leverte energien ikke forurenser, verken i form av CO2-utslipp eller kjernefysisk forurensning.

Bedrifter som ser seg tjent med å ha en grønn profil kan kjøpe energi med opprinnelsesgaranti fra sin kraftleverandør, og på den måten dokumentere at bedriften ikke bidrar til forurensning eller er en klimabelastning. Privatpersoner kan også kjøpe strøm med opprinnelsesgaranti for dermed å gå foran med et godt eksempel og samtidig oppmuntre kraftleverandøren til å fortsette med å produsere fornybar energi. Garantien innebærer ikke at energien som faktisk leveres er produsert med fornybare ressurser, men at kraftleverandøren har produsert tilsvarende energimengde av fornybare kilder.

Spesifikt er opprinnelsesgarantien en bekreftelse på at angitt mengde elektrisk energi er produsert fra en bestemt energikilde på spesifisert tid og sted. Det er sertifikatutsteder (Statnett) sitt ansvar å sikre at opplysningene i opprinnelsesgarantiene er korrekte og pålitelige.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg