Opprinnelsesgaranti, verdipapir som fungerer som bevis på at elektrisk kraft er produsert ved bruk av fornybare energikilder. Hensikten med opprinnelsesgaranti er å gjøre ren energi mer attraktiv i markedet og dermed bidra til økt produksjonen av fornybar energi.

I Norge utstedes opprinnelsesgarantien av Statnett på forespørsel fra kraftprodusenter. EUs fornybarhetsdirektiv, som også er gjort gjeldende for Norge, gir alle kraftprodusenter krav på å få utstedt opprinnelsesgarantier dersom de produserer energi som oppfyller kravene. Med opprinnelsesgarantien kan kraftprodusenten dokumentere at den leverte energien ikke forurenser, verken i form av CO2-utslipp eller kjernefysisk avfall.

Bedrifter som ser seg tjent med å ha en grønn profil kan kjøpe energi med opprinnelsesgaranti fra sin kraftleverandør, og på den måten dokumentere at bedriften ikke bidrar til forurensning eller er en klimabelastning. Privatpersoner kan også kjøpe strøm med opprinnelsesgaranti for dermed å gå foran med et godt eksempel og samtidig oppmuntre kraftleverandøren til å fortsette med å produsere fornybar energi. Garantien innebærer ikke at energien som faktisk leveres er produsert med fornybare ressurser, men at kraftleverandøren har produsert tilsvarende energimengde av fornybare kilder.

Spesifikt er opprinnelsesgarantien er en bekreftelse på at angitt mengde elektrisk energi er produsert fra en bestemt energikilde på spesifisert tid og sted. Det er sertifikatutsteder (Statnett) sitt ansvar å sikre at opplysningene i opprinnelsesgarantiene er korrekte og pålitelige. Når ordningen med elsertifikater er på plass vil alle kjøpere av energi kunne pålegges å kjøpe en bestemt andel strøm med opprinnelsesgaranti. Elsertifikatordningen i Norge tok til å gjelde fra 1. januar 2012.

Av det norske forbruket på 125,1 TWh i 2011, ble imidlertid bare 15,9 TWh kjøpt med opprinnelsesgaranti.

Statnett om opprinnelsesgarantier

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.