Operon er en samling arveanlegg (gener) som er plassert etter hverandre og styres av den samme kontrollmekanismen. Operon er en måte å organisere gener på slik at alle genene aktiveres samtidig. Operon er kun funnet hos bakterier.

Et operon består av en gruppe gener som har relaterte funksjoner. Genene er samlet i en enhet med en felles av/på-bryter kalt promotor. Promotoren er lokalisert i starten av enheten. Mellom promoteren (av/på-bryter) og genene finnes et område som er bindingssetet for et protein som kan skru opp eller ned aktiviteten til genene i operonet. Dette området kalles operator.

Når genene i et operon blir skrudd på produserer bakteriecellen en sammenhengende mRNA for hele enheten samlet. I motsetning til hos eukaryote organismer hvor gener blir aktivert en og en, det vil si én mRNA for hvert gen.

Det såkalte lac operon i tarmbakterien Escherichia coli (E. coli) var det første operonet man oppdaget. Genene i dette operonet sørger for at bakterien kan bryte ned sukkeret laktose til enklere sukkerarter (glukose og galaktose) og benytte de som energikilde. Laktose er et sukker som finnes i melk.

Dersom det ikke er noe laktose til stedet i miljøet til E. coli vil en repressor (en som undertrykker) være festet til operatoren og ingen av genene blir aktivert. Dermed unngår bakterien å sløse bort energi på å aktivere genene sine uten grunn. Dersom laktose er til stedet vil repressoren ikke lenger binde seg til operatoren og bakterien står fritt fram til å aktivere genene sine slik at laktose kan spises og brytes ned av bakterien.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.