operon

Artikkelstart

Operon er en samling gener som er plassert etter hverandre og styres av den samme kontrollmekanismen. Operon er en måte å organisere gener på slik at alle genene aktiveres samtidig. Operon er kun funnet hos bakterier.

Faktaboks

Uttale
operˈon

Oppbygging av operon

Figur 1 viser en generell oppbygging av operon.
Operon generell struktur
Lisens: CC BY SA 3.0

Et operon består av en gruppe gener som har relaterte funksjoner. Genene er samlet i en enhet med en felles av/på-bryter kalt promotor. Promotoren er lokalisert i starten av enheten. Mellom promoteren (av/på-bryter) og genene finnes et område som er bindingssetet for et protein som kan skru opp eller ned aktiviteten til genene i operonet. Dette området kalles operator.

Når genene i et operon blir skrudd på produserer bakteriecellen en sammenhengende mRNA for hele enheten samlet. I motsetning til hos eukaryote organismer hvor gener blir aktivert en og en, det vil si én mRNA for hvert gen.

Eksempel operon: Nedbryting av laktose hos E. coli

Figur 2 viser hvordan lac operon hos E. coli er bygget opp. Det er 3 gener i operonet: 1) lacZ som spalter laktose til glukose og galaktose; 2) lacY som er et bærerprotein som frakter laktose inn i cellen og 3) lacA med ukjent frunksjon. CAP er et bindingssete for en aktivator, det vil si et molekyl som er med å aktivere (setter i gang) genene i tillegg til av/på-bryteren (CAP står for «catabolite activator protein» på engelsk).
Oppbygging av lac operon
Lisens: CC BY SA 3.0

Det såkalte lac operon i tarmbakterien E. coli var det første operonet man oppdaget. Genene i dette operonet sørger for at bakterien kan bryte ned sukkeret laktose til enklere sukkerarter (glukose og galaktose) og benytte de som energikilde. Laktose er et sukker som finnes i melk.

Dersom det ikke er noe laktose til stedet i miljøet til E. coli vil en repressor (en som undertrykker) være festet til operatoren og ingen av genene blir aktivert. Dermed unngår bakterien å sløse bort energi på å aktivere genene sine uten grunn. Dersom laktose er til stedet vil repressoren ikke lenger binde seg til operatoren og bakterien står fritt fram til å aktivere genene sine slik at laktose kan spises og brytes ned av bakterien.

Les videre i Store Norske Leksikon:

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg