omgivelsesestetikk

Artikkelstart

Omgivelsesestetikk er en retning innenfor estetikken som er opptatt av hvordan de naturlige og menneskelige omgivelsene våre preger oss estetisk og følelsesmessig. Retningen oppstod på slutten av 1960-tallet og området overlapper delvis med naturestetikk, økofilosofi og etikk.

Viktige temaer som behandles er omgivelsenes estetiske kvaliteter og verdi, og de estetiske verdiene knyttet til ulike måter å interagere med natur og omgivelser på. For eksempel vil ulik estetisk smak kunne føre til ulike måter å gripe inn i og forme omgivelsene på. Hverdagslivets estetikk er et underområde av omgivelsesestikken, men samtidig sentralt. Det er i møte med omgivelsene og omgang med folk og ting der at de første estetiske erfaringene og vurderingene våre finner sted.

Omgivelsesestetikk problematiserer på en interessant måte Immanuel Kants estetiske teori som krever at estetiske vurderinger er desinteresserte. Kant er likevel en viktig forløper for omgivelsesestetikken i det at naturen for ham er det vi primært vurderer estetisk.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Berleant, A og Carlson, A (red.): The Aesthetics of Human Environments, Broadview Press, 2007
  • Carlson, A: Aesthetics and the Environment: The Appreciation of Nature, Art and Architechture, Routledge University Press, 2000
  • Light, A og Smith, J.M (red.): The Aesthetics of Everyday Life, Columbia University Press, 2005

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg