Nettroll er personer eller organisasjoner som bevisst manipulerer og forstyrrer nettbasert kommunikasjon.

Faktaboks

Også kjent som

engelsk internet trolls

Begrepet omfatter både relativt uskyldige former og mer alvorlig manipulasjon av offentligheten.

Trolling

Trolling er et paraplybegrep som kan beskrive både relativt uskyldige ablegøyer eller provokasjon, og mer alvorlige former, der hensikten er å skape forvirring og å spre desinformasjon.

Begrepet «nettroll» kommer fra det engelske verbet troll 'legge ut provoserende innlegg på internett og slik «fiske» etter reaksjoner', med grunnbetydningen 'fiske, dorge'. I norsk, og til en viss grad også engelsk, blir begrepet tolket med tilknytning til de asosiale, lysskye trollene fra eventyrene. Opprinnelsen til begrepet er fra internettets barndom, om en teknikk for å avsløre nye brukere i et diskusjonsforum («trolling for newbies»). Denne teknikken gikk i korte trekk ut på å lure nykommere til å svare på innlegg som erfarne brukere skjønte var tull og tøys.

Trolling har utviklet seg parallelt med internett. I starten ble «nettroll» oftere sett på som enkeltpersoner som brukte internett til å provosere andre brukere, og fremkalle bestemte følelser som irritasjon og sinne. I dag er «nettroll» i større grad også betraktet som organisert og bevisst manipulasjon av offentligheten.

Nettroll og politisk agenda

Trollene hevder ofte at de ikke har noen politisk agenda, men at deres bruk av sjokkerende virkemidler er relatert til et ønske om å provosere. Et kjennetegn ved nettroll er likevel at de ofte sprer rasistisk eller kvinnediskriminerende innhold.

Motivene for trolling er varierte og sammensatte. Trolling kan være personlig, økonomisk eller politisk motivert. Hensikten kan være å sverte eller ødelegge ryktet til en person eller organisasjon, eller å fremme et politisk budskap.

Trollfabrikker

Begrepet trollfabrikk kom i utstrakt bruk i 2015, ved avsløringen av organisert aktivitet for å spre falske nyheter og splid på internett, hovedsaklig gjennom sosiale medier. Med trollfabrikker mener en altså en organisert form for trolling der bruk av falske kontoer, manipulasjon av sosiale medier og offentligheten gjøres på oppdrag for en aktør eller en interessegruppe. Mye av denne aktiviteten har blitt knyttet til russiske myndigheters undergraving av demokratiske prosesser i USA og Storbritannia, i tillegg til propaganda rundt krigen i Ukraina. Russland er likevel ikke alene om å bruke slike organiserte trollfabrikker.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg