Nettroll (engelsk internet trolls) er personer eller organisasjoner som bevisst manipulerer og forstyrrer nettbasert kommunikasjon.

Begrepet omfatter både relativt uskyldige former og mer alvorlig manipulasjon av offentligheten.

Trolling er et paraplybegrep som kan beskrive både relativt uskyldige ablegøyer eller provokasjon, og mer alvorlige former, der hensikten er å skape forvirring og å spre desinformasjon.

Betegnelsen «nettroll» oppsto antagelig som en assosiasjon mellom asosiale, lysskye troll slik vi kjenner dem fra mytologien og fiskemetoden trolling, som ble brukt i overført betydning om en teknikk for å avsløre nye brukere på et diskusjonsforum («trolling for newbies»). I korte trekk gikk den ut på å lure nykommere til å svare på innlegg som mer erfarne brukere skjønte var tull og tøys.

Trolling har utviklet seg parallelt med internett. I starten ble «nettroll» oftere sett på som enkeltpersoner som brukte internett til å provosere andre brukere, og fremkalle bestemte følelser som irritasjon og sinne. I dag er «nettroll» i større grad også betraktet som organisert og bevisst manipulasjon av offentligheten.

Trollene hevder ofte at de ikke har noen politisk agenda, men at deres bruk av sjokkerende virkemidler er relatert til et ønske om å provosere. Et kjennetegn ved netttroll er likevel at de ofte sprer rasistisk eller kvinnediskriminerende innhold.

Motivene for trolling er varierte og sammensatte. Trolling kan være personlig, økonomisk eller politisk motivert. Hensikten kan være å sverte eller ødelegge ryktet til en person eller organisasjon, eller å fremme et politisk budskap.

Trollfabrikker er betegnelsen på en organisert form for trolling der bruk av falske kontoer, manipulasjon av sosiale medier og offentligheten gjøres på oppdrag for en aktør eller en interessegruppe. Det er knyttet mistanke om at trollfabrikker i Russland har vært brukt i forbindelse med valgkampen i USA i 2016.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.