Et nettroll (engelsk internet troll) er en person som har glede av å forstyrre og manipulere kommunikasjon på internett, for eksempel ved å skrive provoserende innlegg i et kommentarfelt eller føre diskusjoner på avveie ved å ta opp temaer som ikke har noe med saken å gjøre.

Betegnelsen «nettroll» oppsto antagelig som en assosiasjon mellom asosiale, lysskye troll slik vi kjenner dem fra mytologien og fiskemetoden trolling, som ble brukt i overført betydning om en teknikk for å avsløre nye brukere på et diskusjonsforum («trolling for newbies»). I korte trekk gikk den ut på å lure nykommere til å svare på innlegg som mer erfarne brukere skjønte var tull og tøys.

I dag blir «trolling» brukt om flere typer destruktiv adferd på nett, for eksempel å:

  • lokke folk til å forsvare seg mot mer eller mindre subtile personangrep
  • lure folk til å kaste bort tid på å argumentere mot usaklige påstander
  • skape sinne og frustrasjon med hetsende og hatefulle utsagn som egentlig ikke er alvorlig ment

I tillegg til selve innleggene, kan nettroll bruke mange ulike teknikker og virkemidler for å effektivisere virksomheten, for eksempel:

  • Falske identiteter, ofte med forskjellige meninger, forskjellige kjønn og så videre
  • Manipulering av diskusjonstråder, for eksempel ved å rapportere uskyldige innlegg eller stemme egne og andres innlegg opp og ned for å gjøre dem mer eller mindre synlige, gjerne ved hjelp av falske identiteter.
  • Avkledning og avsløring: mange nettroll har glede av å grave i andres historikk på nettet for så å konfrontere dem med dette i full offentlighet. De kan også være gode på å avsløre anonyme brukere.

Selv om nettroll kan irritere og ødelegge med ytringene sine, er de sjeldent spesielt farlige. I motsetning til folk som driver med systematisk nettmobbing, desinformasjon og lignende, har ikke nettroll noen agenda. Det er gleden ved å skape frustrasjon og følelsen av å være smartere enn sine ofre som er den viktigste drivkraften, ikke det de eventuelt måtte oppnå med virksomheten.

Det finnes studier som påviser sadistiske personlighetstrekk hos folk som driver med trolling, men det betyr ikke at nettroll flest er farlige sadister. Det er mer sannsynlig at de benytter mulighetene for anonymitet og manipulasjon på nett til å leve ut sider ved seg selv som de undertrykker i andre sammenhenger.

Trolling er imidlertid ikke uskyldig moro. Grensene mellom trolling og mobbing er flytende og man kan fort havne i situasjoner som er uheldige, både for dem som rammes og for nettrollene selv.

  • Susen Herring et. al: Searching for Safety Online: Managing “Trolling” in a Feminist Forum. Information Society, 2002. Lenke til artikkelen
  • Erin E. Buckles et. al.: Trolls just want to have fun. Personality and Individual Differences, 2014. Science Direct

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.