myomer

Myomer. A) Mønsteret i den segmenterte kroppsmuskulaturen hos laks. På fire steder er myomerene tatt bort for å vise deres indre folding. – B) Grensene mellom myomerer slik de fremkommer på kroppstverrsnitt av torsk. – C) Muskulaturens segmentering hos menneskefoster (6 uker).

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

En myomer er et muskelsegment som utgjør en byggeenhet i den segmentert ordnede kroppsmuskulaturen hos lansettfisk og lavere virveldyr (for eksempel rundmunner og fisk, amfibielarver).

Faktaboks

Uttale
myomˈer
Etymologi
av myo- og -mer

Segmentene er oppbygd av tverrstripete muskelfibrer med lengdeakse som i hovedsak faller sammen med dyrets akseskjelett. Segmentene er innbyrdes atskilt og holdes sammen av tynne bindevevshinner (myosepter) på tvers av akseskjelettet. Antall myomerer stemmer overens med antall virvler i akseskjelettet og alternerer med dem.

Myomerer har ofte innviklet form hos voksne dyr, de kan stikke inn i hverandre som kremmerhus. Hos høyerestående virveldyr gjennomgår fosteret utviklingsstadier som viser anlegget til kroppsmuskulatur tydelig ordnet i segmenter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg