Myomer

Myomer. A) Mønsteret i den segmenterte kroppsmuskulaturen hos laks. På fire steder er myomerene tatt bort for å vise deres indre folding. – B) Grensene mellom myomerer slik de fremkommer på kroppstverrsnitt av torsk. – C) Muskulaturens segmentering hos menneskefoster (6 uker).

Av /Store norske leksikon ※.

En myomer er et muskelsegment som utgjør en byggeenhet i den segmentert ordnede kroppsmuskulaturen hos lansettfisk og lavere virveldyr (for eksempel rundmunner og fisk, amfibielarver).

Faktaboks

Uttale
myomˈer

Segmentene er oppbygd av tverrstripete muskelfibrer med lengdeakse som i hovedsak faller sammen med dyrets akseskjelett. Segmentene er innbyrdes atskilt og holdes sammen av tynne bindevevshinner (myosepter) på tvers av akseskjelettet. Antall myomerer stemmer overens med antall virvler i akseskjelettet og alternerer med dem.

Myomerer har ofte innviklet form hos voksne dyr, de kan stikke inn i hverandre som kremmerhus. Hos høyerestående virveldyr gjennomgår fosteret utviklingsstadier som viser anlegget til kroppsmuskulatur tydelig ordnet i segmenter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg