Mutarotasjon er det fenomenet at nylagede løsninger av mange sukkerarter i vann forandrer sin optiske dreiningsevne inntil en bestemt endeverdi (likevektsvinkelen) er nådd. Samtidig forandres også andre av løsningens egenskaper, for eksempel lysbrytning og volum.

Faktaboks

Uttale
mutarotasjˈon
Etymologi
av latin ‘bytte’ og ‘dreie, snu’

Årsaken til mutarotasjon er at sukkerartene opptrer i isomere modifikasjoner, som er stabile i krystallisert tilstand, men ved løsning i vann delvis omleires i hverandre. Således viser den alminnelige krystallinske modifikasjon av druesukker (α-D-glukose) straks den løses en spesifikk dreiningsevne på +112°, som i løpet av noen timer synker til +52°.

En annen modifikasjon (β-D-glukose) viser begynnelsesdreining +19°, men når den samme endeverdien. I en løsning som har stått en tid er derfor begge modifikasjoner til stede i likevekt med hverandre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg