Mutarotasjon, betegnelse for det fenomen at nylagede løsninger av mange sukkerarter i vann forandrer sin optiske dreiningsevne inntil en bestemt endeverdi (likevektsvinkelen) er nådd. Samtidig forandres også andre av løsningens egenskaper, f.eks. lysbrytning og volum. Årsaken til mutarotasjon er at sukkerartene opptrer i isomere (se isomeri) modifikasjoner, som er stabile i krystallisert tilstand, men ved løsning i vann delvis omleires i hverandre. Således viser den alminnelige krystallinske modifikasjon av druesukker (α-D-glukose) straks den løses en spesifikk dreiningsevne på +112°, som i løpet av noen timer synker til +52°. En annen modifikasjon (β-D-glukose) viser begynnelsesdreining +19°, men når den samme endeverdi. I en løsning som har stått en tid er derfor begge modifikasjoner til stede i likevekt med hverandre.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.