Motti er et finsk uttrykk som oppsto under vinterkrigen mellom Finland og Sovjetunionen i 1939–1940, og som siden er blitt et militært begrep, basert på taktiske erfaringer fra denne krigen.

Faktaboks

Uttale
mˈåti

Motti er avledet fra det svenske ordet mått, og ble tatt i bruk av tømmerhuggere for å angi et visst mål ved (lunner). I militær sammenheng ble det brukt om et lite, avgrenset område. Ved å tvinge en motstander inn i en slik lomme kunne de finske styrkene med relativt små enheter holde og nedkjempe de overlegne sovjetiske styrkene. Derved utnyttet de mobile finske styrkene terrenget og klimaet til sin fordel, i en form for gerilja-lignende krigføring. Omvendt søkte sovjetiske avdelinger å grave seg ned med konsentrerte stillinger i et mindre område (en motti, i betydningen en motstandslomme) for der å forsvare seg, og eventuelt gå til motangrep.

I ettertid er motti-taktikk blitt et militært begrep knyttet til lærdommer fra den finske motstanden. Det brukes fortsatt i militær teori som et eksempel på hvordan en liten stat med begrensede militære styrker som kan operere selvstendig og utnytte naturgitte fordeler kan stå i mot angrep fra en i utgangspunktet overlegen motstander.

Fra selve vinterkrigen er flere kjente trefninger omtalt som motti-kamper. Det gjelder særlig kampene i Ladoga-Karelen. Også under det store slaget om Suomussalmi måtte de sovjetiske styrkene forsvare seg fra flere motti, og ble påført store tap.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg