Modakryl er en syntetisk, kunstig tekstilfiber. Modakryl er en modifisert versjon av akryl, laget for å forbedre noen av akrylens ulemper, som at akryl er lett antennelig. Den har de fleste egenskaper felles med akryl.

Faktaboks

Uttale
modakrˈyl

Modakryl har lineære makromolekyler hvis kjede er bygd opp av mer enn 50 prosent og mindre enn 85 prosent akrylnitril. Fibrene forkulles som oftest når de kommer i kontakt med flammer. Flammen er normalt selvslokkende.

På grunn av modakrylens relativt lave brennbarhet og at den samtidig har en god motstandsdyktighet mot sollys, egner modakrylfibrene seg til gardiner og andre dekorasjonstekstiler. Den brukes også en del til fuskepels. Som akryl tåler den varme dårlig.

Dens miljøbelastning er knyttet at en del av produktene har kort levetid, bruk av uønskede kjemikalier og spredning av mikroplast.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Ingun Grimstad Klepp og Tone Skårdal Tobiasson (2020). Lettkledd. Velkledd med lite miljøbelastning. Oslo: Solum Bokvennen
  • Klepp og Tobiasson (2019). Lettstelt. Rene klær med lite arbeid og miljøbelastning. Oslo: Solum Bokvennen.
  • Søm: materialkunnskap (1995): Oslo: Yrkeslitteratur as.
  • Morton W E and Hearle J W (2008). Physical Properties of textile fibres. Manchester : The Textile Insitute

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg