Mineralloven er en norsk lov som regulerer mineralvirksomhet i Norge. Loven fastsetter vilkår for leting, undersøkelser og utvinning av mineraler, i tillegg til å stille krav til hvordan driften av mineralvirksomhet skal foregå. Formålet med loven er å sikre at landets mineralressurser blir forvaltet på en bærekraftig og samfunnsmessig forsvarlig måte. Loven bestemmer at staten eier alle forekomster av enkelte mineraltyper, uansett hvor i landet de befinner seg. Dette gjelder blant annet metaller med egenvekt på 5 gram/cm³ eller høyere. De mineralene som ikke eies av staten, eies av grunneieren.

Faktaboks

Fullt navn
Lov om erverv og utvinning av mineralressurser
Kortnavn
mineralloven
Trådt i kraft
01.01.2010
Lovdata-ID
NL/lov/2009-06-19-101

Et hovedhensyn bak loven var et ønske om å gjøre lovverket mer oversiktlig ved å opprette en felles lov for all mineralnæring. Tidligere hadde ulike mineraltyper vært regulert av egne lover, men disse ble erstattet da mineralloven kom. En annen årsak til at Stortinget ønsket en ny minerallov, var økt etterspørsel etter mineraler som tilhører grunneieren. Stortinget ønsket derfor å endre regelverket slik at virksomheter lettere kunne få tillatelse til å utvinne grunneieres mineraler, selv uten grunneierens samtykke, gjennom ekspropriasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg