Meldeplikt er en plikt til på eget initiativ, det vil si uten å bli bedt eller oppfordret, å gi opplysninger om en pasient til andre, som regel et offentlig organ. fordrer hjemmel i lov eller forskrift.

Helsepersonell har meldeplikt i flere ulike situasjoner. Meldeplikten kan være begrunnet i hensynet til pasienten eller til samfunnets behov for å kunne følge opp. For eksempel er meldeplikt om fødsler i helsepersonelloven § 35 og melding om behov for individuell plan og koordinator i helsepersonelloven § 38a begrunnet i samfunnets behov for å kunne følge opp. Meldeplikt til tilsynsmyndigheter og politi, for eksempel melding om personskade i helsepersonelloven § 38, er derimot begrunnet i hensynet til pasienten.

Bestemmelser om meldeplikt gjelder flere grupper helsepersonell. Det står i bestemmelsene hva som skal meldes (opplyses) og hvem denne plikten gjelder. Bestemmelser om meldeplikt gir som regel gyldige unntak fra taushetsplikt. Det er vanlig å skille meldeplikten fra opplysningsplikten, som er en plikt til å gi opplysninger på forespørsel.

Se også meldepliktige sykdommer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg