meldeplikt (helserett)

Artikkelstart

Meldeplikt er en plikt til på eget initiativ, det vil si uten å bli bedt eller oppfordret, å gi opplysninger om en pasient til andre, som regel et offentlig organ. Meldeplikt fordrer hjemmel i lov eller forskrift.

Helsepersonell har meldeplikt i flere ulike situasjoner. Meldeplikten kan deles i to ulike hensyn, det er meldeplikt om pasientinformasjon, som er begrunnet samfunnets behov for å kunne følge opp. Dette gjelder for eksempel meldeplikt om fødsler i helsepersonelloven § 35 og melding om behov for individuell plan og koordinator i helsepersonelloven § 38a. Meldeplikt til tilsynsmyndigheter og politi, for eksempel melding om personskade i helsepersonelloven § 38, er derimot begrunnet i hensynet til pasienten.

Bestemmelser om meldeplikt gjelder flere grupper helsepersonell. Det er angitt i bestemmelsene hva som skal meldes (opplyses) og hvem denne plikten gjelder. Bestemmelser om meldeplikt gir som regel gyldige unntak fra taushetsplikt. Det er vanlig å skille meldeplikten fra opplysningsplikten, som er en plikt til å gi opplysninger på forespørsel.

Se også meldepliktige sykdommer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg