Viola odorata

Viola odorata, marsfiol. Foto fra: Moesgård , Århus, Danmark

Marsfiol er en flerårig urt i fiolfamilien.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Viola odorata
Beskrevet av
Carl von Linné
Fremmedartstatus i Norge
PH – Potensielt høy risiko

Den blir 5–15 centimeter høy og har store mørkeblå blomster som lukter godt. Det er en vårblomst, men på lune steder kan en sekundær blomstring forekomme om høsten. Midt på sommeren dannes blomster som ikke åpner seg, kleistogame blomster.

Marsfiol er en gammel hageplante som forvilles enkelte steder i Sør-Norge. Den kommer fra Sør-Europa og Vest-Asia.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

marsfiol
Viola odorata
Artsdatabanken-ID
102801
GBIF-ID
5331181

Kommentarer (2)

skrev Guttorm Flatabø

Marsfiol er lista som «Ikke risikovurdert» i fremmedartslista 2018, og burde vel dermed ikkje inn gå på temasida #Planter på fremmedartslista?

svarte Halvard Hiis

Hei! Takk for kommentaren. Du har heilt rett i at han ikkje er risikovurdert, og eg har difor fjerna han frå temasida. I vurderinga frå 2018-lista står det: "Marsfiol ble ved forrige vurderingsrunde vurdert til svært høy økologisk risiko på grunn av introgresjonsrisikoen med den truete arten lodnefiol. Dersom arten hadde blitt vurdert i inneværende vurderingsrunde, ville den blitt nedgradert til potensielt høg risiko (og utelukkende på grunn av invasjonspotensialet), fordi introgresjonsrisikoen anses å være ubetydelig i Norge." Helsing Halvard i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg