Manx, stumpy hale
.
Lisens: CC BY SA 4.0

Manx er en katterase, opprinnelig fra øya Man i den engelske kanal. Den er kjent siden tidlig på 1700-tallet. Det lever fortsatt flere kolonier av frittgående manx-katter på øya Man som formerer seg uten innblanding av mennesker.

Beskrivelse

Manx-katter har varierende halelengde, fra mellomlang til lang hale til en stump, eller mangler helt hale. Katten kan ha en hoppende gange. Bakbena virker lengre enn på andre katter og pelsen er tykk og plysjaktig, i alle farger. Kroppen er ofte høyere bakerst på ryggen enn foran, bred brystkasse og skal ha en rundhet i kroppen.

Manx og cymric (den langhårete søskenrasen) er svært sjeldne som renavlede rasekatter, fordi genet som gir helt haleløse katter medfører en skade på rygg som kan gi både lammelse og toalettproblemer, og kan være dødelig. Derfor er manx og cymric godkjent i tre forskjellige varianter; «rumpy» (helt uten hale), «stumpy» med en svært kort halestump, og «longie» som har mellomlang til lang hale. Ved avl av denne katterasen må man aldri pare to helt haleløse, men en langhalet og en korthalet, for å unngå at kattungene dør ved fødselen. Avkommene i kullet kan da ha varierende halelengde.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg