Cymric er en langhåret, haleløs katt fra øya Man. Den er nært beslektet med manxkatten. Cymric finnes i alle fargevarianter og mønstre. Rasen er nå godkjent som egen rase i Europa.

Faktaboks

Uttale
cˈymric

Beskrivelse

Cymric har varierende halelengde, fra lang hale til en stump, eller mangler helt hale. Den kan ha en hoppende gange. Bakbena virker lengre enn på andre katter og pelsen er tykk og plysjaktig, i alle farger.

Cymric og manx (den korthårete søskenrasen) er svært sjeldne som renavlede rasekatter, fordi genet som gir helt haleløse katter er dødelig. Derfor er manx og cymric godkjent i tre forskjellige varianter; «rumpy» (helt uten hale), «stumpy» med en svært kort halestump, og «longie» som har vanlig lang hale. Ved avl av denne katterasen må man aldri pare to helt haleløse, men en langhalet og en korthalet, for å unngå at kattungene dør ved fødselen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg