Lystrykk
Lystrykk ble blant annet brukt til å produsere postkort.
Av /Nasjonalbiblioteket.

Lystrykk er en reproduksjonsmetode som ligner fotografisk kopiering.

Metode

Man går ut fra et negativ som legges i kontakt med en kromgelatinert glassplate og belyses. Da kromgelatinhinnen gir store kontraster, må negativet være forholdsvis bløtt og som regel retusjeres for å avstemme lys- og skyggepartiene i forhold til hverandre. Etter belysningen utvannes kromgelatinplaten slik at kromsaltene fjernes, og platen blir holdbar, dette tilsvarer fiksering i fotografi. Den ferdige trykkplaten innvalses med trykksverte eller trykkfarge, og man får et sidevendt bilde som under trykkingen overføres på papir.

Resultat

I lystrykk deles ikke bildet opp ved hjelp av raster, man oppnår ekte gråtoner som i et fotografi. En godt utført reproduksjon kan vanskelig skjelnes fra originalen, og lystrykk egner seg derfor for reproduksjon av bilder i svart/hvitt eller farger, når man trenger mindre opplag og setter de største krav til høy kvalitet.

Historikk

Grunnlaget for lystrykk ble lagt ved midten av 1800-tallet, da man fant at en kromgelatinhinne ved lysets innvirkning ble herdet og mistet evnen til å oppta fuktighet. Josef Albert (1825–1886), en fotograf fra München, forbedret metoden og innførte hurtigpresser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg