Lystelefon er en anordning for å overføre lyd ved hjelp av lysstråler.

Virkemåte

Prinsippet for lystelefoni er at lysstrålen moduleres i takt med lydsvingningene. Det modulerte lyset registreres ved hjelp av for eksempel en fotocelle og frembringer en elektrisk strøm som varierer på tilsvarende måte som lyset. Etter passende forsterkning frembringer så strømmen lyd i en høyttaler.

Den første lystelefon ble laget etter et prinsipp som ble oppdaget av Simon i 1897, hvor talestrømmen fra en mikrofon transformeres inn i strømkretsen for en lysbue, og frembringer lyssvingninger i takt med mikrofonsvingningene. Lyset samles med et parabolsk speil og dirigeres mot mottageren, som også består av et parabolsk speil med en fotocelle i brennpunktet. Lystelefonen kan arbeide med infrarød stråling som er usynlig. Dette har gitt den militær anvendelse.

Bruk

Lystelefoni har etter hvert fått ny aktualitet i forbindelse med lasere, som gir en skarp lysstråle som kan sendes direkte, eller ledes gjennom fiberkabler over store avstander. Dessuten er laserstråler et koherent lys som gjør det mulig å formidle mange lydsignaler samtidig ved hjelp av multiplekssystem.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg