Lov om registrering av regjeringsmedlemmers verv mv er en norsk lov som bestemmer at regjeringen kan pålegge alle regjeringsmedlemmene å registrere sine verv og økonomiske interesser i et register som folket har tilgang til.

Faktaboks

Fullt navn
lov om registrering av regjeringsmedlemmers verv og økonomiske interesser
Kortnavn
lov om registrering av regjeringsmedlemmers verv mv.
Trådt i kraft
30.11.2012
Lovdata-ID
NL/lov/2012-11-30-70

Loven gir ingen plikt til å ha et register, men delegerer avgjørelsesmyndigheten til regjeringen. Regjeringen kan ifølge loven også gi nærmere regler om hva registeret eventuelt skal inneholde. Samme dag som loven ble vedtatt, vedtok regjeringen i en forskrift å innføre et slikt obligatorisk register. Siden da har alle norske regjeringsmedlemmer hatt plikt til å registrere sine verv og økonomiske interesser.

Formålet med loven var å skape åpenhet om regjeringsmedlemmers tilknytninger, slik at folket kunne få kunnskap om eventuelle interessekonflikter. Frivillige registre for stortings- og regjeringsmedlemmers verv og interesser har eksistert siden 1990-tallet. I 2008 vedtok Stortinget å gjøre registreringen obligatorisk for stortingsmedlemmer, hvilket førte til et ønske om å gjøre det samme for medlemmer av regjeringen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg