Trine Ørner, Norsk Lotteforbunds formann/lottesjef 1947–1953, portrettfoto fra 1953

Lotter er medlemmer av de frivillige kvinnelige hjelpeforeningene som i Norge, Danmark og Sverige virker for forsvarssaken. Bevegelsen skriver seg fra Finland, der Föreningen Lotta Svärd ble stiftet i 1918. Den arbeidet nært tilknyttet skyddskårsorganisasjonen, og ble oppløst sammen med denne i 1944. Navnet var hentet fra den kjente marketentersken Lotta Svärd i Johan Ludvig Runebergs roman Fänrik Ståls sägner.

Den tilsvarende foreningen i Sverige ble stiftet i 1924 som Landstormskvinnorna, som siden 1942 har hatt navnet Riksförbundet Sveriges Lottakårer. I Danmark ble Danske Kvinders Beredskab stiftet i 1940, og ut fra denne organisasjonen ble Danmarks Lottekorps opprettet som et frivillig militært kvinnekorps i 1946, for i 1950 å bli slått sammen med foreningen Kvindeligt Hjemmeværn. Lottekorpset ble nedlagt i 1989. I Norge er lotter navn på medlemmene av Norges Lotteforbund.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg