Lissajousfigurer

Lissajousfigurer er figurer som kan oppstå av en vertikal og en horisontal svingning. Tallene foran hver rekke viser forholdet mellom svingefrekvensene. De ulike figurene på samme rekke fremkommer med forskjellige forskjeller i fasene til den vertikale og horisontale svingningen. I den øverste rekken der svingningene har samme frekvens, fremkommer den rette linjen til venstre hvis de svinger i takt (har null faseforskjell) og sirkelen i midten hvis faseforskjellen er 90 grader. For den liggende parabelen i andre rekke til venstre går den horisontale svingningen dobbelt så raskt som den vertikale, og det er null faseforskjell, slik at når den vertikale forflytningen skjer fra nederst til øverst, skjer den horisontale fra venstre til høyre og tilbake.

Av /Store norske leksikon ※.

Lissajousfigurer er mønstre som fremkommer når man setter sammen to svingninger som står vinkelrett på hverandre.

Faktaboks

Uttale
lisaʒˈu-

Lissajousfigurer kan observeres på katodestråleoscilloskoper, hvor de blir brukt til å kontrollere svingningenes frekvenser og faseforskjell.

Figurene har navn etter fysikeren Jules Antoine Lissajous (1822–1880).

Anvendelser

Lissajousfigurer brukes blant annet for å teste elektromagnetiske signaler mot et referansesignal. De har også vært brukt for å generere figurer og mønstre i filmer, og har vært brukt i moderne malerkunst.

Flere institusjoner har benyttet Lissajousfigurer i sine logoer, for eksempel, Australian Broadcasting Corporation, Lincolnlaboratoriet ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) og University of electro-communication i Japan.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg