Lisensfart brukes om den lisenserte skandinaviske skipsfarten under krigene mellom Frankrike og Storbritannia på 1700- og begynnelsen av 1800-tallet.

Faktaboks

Uttale
lisˈensfart

Under krigene mellom Frankrike og Storbritannia (se revolusjonskrigene og napoleonskrigene) var blokade et viktig ledd i krigføringen for begge parter. Men britene trengte mange varer fra det europeiske kontinentet og oversjøiske områder behersket av fienden. Regjeringen utstedte derfor lisens til import på nøytralt fartøy av visse varer fra fiendeland. Denne lisensfarten ble særlig overtatt av skandinaviske skip.

I 1807 kom Storbritannia i krig med Danmark-Norge (se flåteranet i 1807), og fra 1809 ble det gitt fribrev til norske fartøyer som førte trelast fra Norge til Storbritannia. Lisensfarten var av stor betydning for norsk trelasthandel og fraktfart i perioden 1809–1912. Fra Storbritannia kom tekstiler og kolonialvarer som for en stor del ble reeksportert til Danmark.

Også Napoleon Bonaparte utstedte under fastlandssperringen lisens for import av blant annet tekstiler fra Storbritannia, som han trengte til uniformer for sine store hæravdelinger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg