Ligamentum transversum atlantis er et stramt bindevevsbånd som inngår i halsvirvelsøylens korsbåndforbindelse (ligamentum cruciforme atlantis). Det går horisontalt mellom hver sides massa lateralisatlas' (C1) fremre bue, bak dens axis (C2).

Faktaboks

Uttale

liga'mentum trans'versum at'lantis

Etymologi

latin transversum, 'på tvers', og atlas, 'øverste halsvirvel'

Også kjent som

transversalligamentet

Ligamentet omgir baksiden av dens axis og bidrar derved til å holde 'tannen' stabilt an mot fovea dentis på innsiden av fremre atlasbue, slik at den ikke beveger seg hverken sideveis eller bakover og presser mot ryggmargen. Bindevevsbåndet kan på forsiden være utstyrt med biter av fiberbrusk, slik at det danner et ekte ledd mot baksiden av dens axis.

Klinikk

Nakkeskade
CT-bilde av atlas som viser dens axis forskjøvet mot høyre, som en følge av skade på transversalligamentet - trolig også på alarligamentene.
Nakkeskade
Av .

Skader på båndet kan forekomme ved brå og ukontrollerte hodebevegelser (fall på hodet, trafikkskader), slik at dens axis ikke lenger står stabilt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg