Leserammeskift
Konsekvenser av leserammeskift for proteinsyntesen.

Leserammeskift er når en mutasjon, enten en delesjon eller insersjon, fører til endringer i hvordan DNA-tråden leses, derav navnet lese-ramme-skift.

Leserammeskift og den genetiske koden

DNA er lange tråder som er bygget opp av små enheter kalt nukleotider (også kalt baser som er representert ved bokstavene A, C, T og G). Bokstavene leses tre og tre når et gen skal oversettes til et protein. Tre nukleotider etter hverandre kalles et kodon. Det fins mange ulike kodon som koder for ulike aminosyrer, mens noen kodon betyr start eller stopp av proteinsyntesen. Den genetiske koden er systemet som bestemmer hvilken aminosyre som skal settes inn for hvilket kodon.

Dersom en mutasjon setter inn (insersjon) eller tar bort (delesjon) bokstaver i et antall forskjellig fra tre, fører det til forskyvning i rekkefølgen på bokstavene, og det kan enten endre hvilke aminosyrer som blir satt inn eller stoppe proteinsyntese for tidlig. Leserammen endrer seg/skifter. Dette kan ha store konsekvenser for funksjonen til proteinet.

Dersom det oppstår et nytt stoppkodon kan det føre til at et gen ikke lenger koder for et funksjonelt protein. Hvis stoppkodon befinner seg i begynnelsen av genet vil det være særlig kritisk, da kjeden av aminosyrer forkortes betraktelig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg