Lerkekreft er en sykdom på lerketrær forårsaket av sekksporesoppen Lachnellula willkommii. Angrepet fører til utvikling av større eller mindre kreftlignende sår i barken på stamme eller grener. Soppen dreper deler av barken mens treet er i hvile om høsten og våren. Påfølgende sommer prøver treet å stanse soppen ved å danne en voll av frisk bark og ved rundt såret. Neste hvileperiode gjør soppen et nytt fremstøt, og så danner treet en ny voll, slik at det etter hvert blir et stort sår med konsentriske voller rundt. Soppen kan vokse ganske raskt rundt grener og mindre stammer, slik at den ovenforliggende del ringes av og dør. Er diameteren stor kan kampen mellom sopp og vert pågå i mange år slik at det blir store sår og en betydelig kvalitetsforringing av trevirket. På drept bark utvikles soppens små, rødgule fruktlegemer (apothecier).

Soppsporene spres i fuktig vær, og de kan spire og komme inn gjennom bark som er skadet på forskjellig vis, særlig frostskader. Det er stor forskjell i mottagelighet for sykdommen mellom de ulike artene og proveniensene av lerk. I Norge er lerk mest utsatt for kreft på Vestlandet og på steder som er utsatt for frostskader. Angrep forebygges ved riktig sted- og sortsvalg for planting, tynning og ved å holde trærne i god vekst.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg