Laguiole er en fransk ost fra Aubrac i Auvergne. Den lages av og ligner på cantal. Navnet har den fra landsbyen ved samme navn, som også er kjent for sine foldekniver.

Faktaboks

Uttale
laïjål

Osten formes som en sylinder på rundt 40 ganger 40 cm med vekt på 30 til 50 kilo. Fettinnhold i tørrstoffet er minimum 45 prosent.

Laguiole har hatt den franske geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOC siden 1961 og den europeiske geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOP siden 1996.

I utgangspunktet var osten en klosterost som først ble ystet på 1000-tallet. Senere ble teknikken lært bort til lokale bønder (buronniers) som ystet den på setrene, burons, i løpet av sommersesongen. Siden 1976 har det vært lov å tilvirke Laguiole hele året.

Osten ystes for det meste på kooperativer, og årlig produksjonsvolum er omkring 750 tonn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg