Laguiole, fransk ost fra Aubrac i Auvergne, laget av upasteurisert kumelk, ligner cantal. Navnet har den fra landsbyen ved samme navn, også kjent for sine foldekniver. Den formes som en sylinder på ca. 40×40 cm, vekt 30–50 kg. Fettinnhold i tørrstoffet er minimum 45 %. 

Osten har hatt den franske geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOC siden 1976 (senere omgjort til AOP som er EU sin geografiske opprinnelsesbeskyttelse).

I utgangspunktet var osten en klosterost som først ble ystet på 1000-tallet, men senere ble teknikken lært bort til lokale bønder (buronniers) som ystet den på setrene (burons) i løpet av sommersesongen. Siden 1976 har det vært lov å tilvirke Laguiole hele året. Osten ystes for det meste på kooperativer og årlig volum er ca. 750 tonn. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.