laguiole

Laguiole er en fransk ost fra Aubrac i Auvergne. Den lages av og ligner på cantal. Navnet har den fra landsbyen ved samme navn, som også er kjent for sine foldekniver.

Faktaboks

uttale:
laïjål

Osten formes som en sylinder på rundt 40 ganger 40 cm med vekt på 30 til 50 kilo. Fettinnhold i tørrstoffet er minimum 45 prosent.

Laguiole har hatt den franske geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOC siden 1961 og den europeiske geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOP siden 1996.

I utgangspunktet var osten en klosterost som først ble ystet på 1000-tallet. Senere ble teknikken lært bort til lokale bønder (buronniers) som ystet den på setrene, burons, i løpet av sommersesongen. Siden 1976 har det vært lov å tilvirke Laguiole hele året.

Osten ystes for det meste på kooperativer, og årlig produksjonsvolum er omkring 750 tonn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg