Laguiole er en fransk ost fra Aubrac i Auvergne. Den lages av og ligner på cantal. Navnet har den fra landsbyen ved samme navn, som også er kjent for sine foldekniver.

Osten formes som en sylinder på ca. 40 ganger 40 cm med vekt på 30 til 50 kilo. Fettinnhold i tørrstoffet er minimum 45 prosent.

Laguiole har hatt den franske geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOC siden 1961, og den europeiske geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOP siden 1996.

I utgangspunktet var osten en klosterost som først ble ystet på 1000-tallet. Senere ble teknikken lært bort til lokale bønder (buronniers) som ystet den på setrene, burons, i løpet av sommersesongen. Siden 1976 har det vært lov å tilvirke Laguiole hele året.

Osten ystes for det meste på kooperativer, og årlig produksjonsvolum er ca. 750 tonn.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.