Cantal er en populær halvfast til fast fransk ost fra Cantal-fjellene i regionen Auvergne.

Den lages av kumelk fra Salers-rasen vinterstid på fjellgårder, samt i kooperativer og meierier året rundt. Den kan lages både av pasteurisert og rå melk. Ostestoffet presses to ganger, men kokes ikke.

Cantal kommer i tre modningsgrader:

  • Jeune er modnet 30 til 60 dager
  • Entre-deux modnes fra to til seks måneder
  • Vieux modnes mer enn seks måneder

Resultatet blir en halvfast til fast ost uten huller. De unge ostene har en tørr, lys skorpe, men den utvikler seg i retning mørkegul ved lagring. Den formes som en høy sylinder og kommer i tre størrelser på henholdsvis 40 kg, 20 kg og 10 kg. Fettinnhold i tørrstoffet er 45 prosent.

Osten fikk den geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOC i 1956, men har siden 1996 vært merket AOP som er EUs geografiske opprinnelsesbeskyttelse.

Cantal har lang historie og er første gang skriftlig nevnt i 1643 av Saint-Amant. Lokalt kalles osten også Fourme.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.