Cantal er en populær halvfast til fast fransk ost fra Cantal-fjellene i regionen Auvergne.
Faktaboks
- Uttale
-
kãtˈal
- Også kjent som
-
Fourme
Den lages av kumelk fra Salers-rasen på fjellgårder vinterstid samt i kooperativer og meierier året rundt. Den kan lages både av pasteurisert og rå melk. Ostestoffet presses to ganger, men kokes ikke.
Cantal kommer i tre modningsgrader:
- Jeune, som er modnet 30 til 60 dager
- Entre-deux, som modnes fra to til seks måneder
- Vieux, som modnes mer enn seks måneder
Resultatet blir en halvfast til fast ost uten hull. De unge ostene har en tørr, lys skorpe, men den utvikler seg i retning mørkegul ved lagring. Den formes som en høy sylinder og kommer i tre størrelser på henholdsvis 40, 20 og 10 kg. Fettinnhold i tørrstoffet er 45 prosent.
Osten fikk den geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOC i 1956, men har siden 1996 vært merket AOP, som er EUs geografiske opprinnelsesbeskyttelse.
Cantal har en lang historie og er første gang skriftlig nevnt i 1643 av Saint-Amant. Lokalt kalles osten også Fourme.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.