Lært arbeidsomhet (learned industriousness) er et prinsipp fra læringspsykologien som beskriver det at anstrengelse er blitt forbundet med positive utfall og dermed blitt etablert som noe attraktivt i seg selv. Prinsippet er beskrevet av den amerikanske psykologen Robert Eisenberger.

Eksempelvis kan en person oppnå et positivt utfall (belønning) etter hard og målrettet innsats (anstrengelse). Om dette gjentas, vil anstrengelse assosieres med belønning, og anstrengelse etableres dermed som en såkalt betinget forsterker. Dette vil i sin tur medføre at anstrengelse i seg selv får positive egenskaper – personen opplever at anstrengelse i seg selv har motivasjonsverdi.

Anstrengelsen kan være fysisk (manuelt arbeid) eller kognitiv. Eksempelvis vil det å løse en vanskelig oppgave (kognitiv anstrengelse) og så oppleve positivt utfall (man løser problemet) kunne etablere kognitiv anstrengelse som positivt for personen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg