Lære er et måleredskap som brukes til å bestemme størrelsen av små lengder, som for eksempel tykkelsen av en plate eller dybden av et hull. Lære blir også omtalt som arbeidsmodell eller mal.

Det skjelnes mellom faste og innstillbare lærer.

I en fast lære er et utvalg av faste lengder forhåndsinnstilt, noe som kun gir mulighet for en diskontinuerlig (sprangvis ) måling. En slik lære kan være en stålplate med en rekke innsnitt (gap) av jevnt økende bredde, med hull med jevnt økende diameter, eller med bare to slike åpninger. Den blir brukt for å måle tykkelsen av plater eller diameteren av sylindere. Tykkelsen er bestemt ved åpningen til det minste gapet eller hullet gjenstander passer inn i eller går gjennom. Fast lære er spesielt brukt ved masseproduksjon hvor tykkelsen må falle innenfor et angitt område. Det kreves at gjenstanden skal kunne gå gjennom en angitt åpning, men ikke gjennom en litt mindre åpning. Området med bredde eller diameter mellom den største og den minste av disse åpningene kalles toleranseområdet.

Med en innstillbar lære kan måltallet leses av en kontinuerlig skala. Eksempler på innstillbare lærer er skyvelære og gjengelære.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.