Mikrometerskrue

Mikrometerskrue

Av /Store norske leksikon ※.

Mikrometerskrue er et instrument som brukes til å gjøre nøyaktige målinger på gjenstander. Det brukes for eksempel til å måle akseldiameter eller platetykkelse.

Faktaboks

Uttale
mikromˈeterskrue

Instrumentet består av en bøyle med to plane og parallelle måleflater på innsiden av bøylen. De to måleflatene er montert langs samme senterlinje. Den ene måleflaten er i enden av en fingjenget skrue. For å oppnå korrekt måletrykk er skruen utstyrt med en slurefunksjon.

Det som skal måles, anbringes mellom de to måleflatene, skruen skrus mot gjenstanden med korrekt måletrykk, og skruens stilling avleses. Stigningen på skruen er vanligvis en halv millimeter per omdreining. Brøkdeler av denne lengden avleses på en trommel som angir hvor stor del av en omdreining skruen er dreid. Trommelen har vanligvis inndeling på 50, slik at man kan lese av med en nøyaktighet på 0,01 millimeter (10 mikrometer).

Det finnes mikrometerskruer i mange størrelser og utførelser. Vanlige mikrometerskruer har et måleområde på 25 mm, der den minste versjonen kan måle mellom 0 og 25 mm, den neste kan måle mellom 25 mm og 50 mm og så videre. På store mikrometerskruer er ofte den faste måleflaten utbyttbar slik at den kan erstattes med måleflater med forskjellige lengder. På denne måten endres avstanden mellom måleflatene, noe som gjør at instrumentet kan brukes til å måle over et større måleområde.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg