Kystjegerkommandoen
Kystjegerkommandoen er en amfibisk avdeling, som forflytter seg både over vann, land og gjennom luften, det siste som regel med helikopter.
Av /Forsvaret.

Kystjeger brukes som betegnelse på soldater spesialisert i kystnære operasjoner, på land og på sjøen. I Norge brukes begrepet mer spesifikt om operativt personell i Kystjegerkommandoen (KJK), en avdeling i Forsvaret som er spesialisert for operasjoner i kystnære områder.

Kystjegerne opererer oftest i små grupper, og er utdannet, utrustet og trent for å kunne operere alene over lengre tid, inklusive i områder kontrollert av en motstander. De skal være i stand til å operere i det skjulte, for enten å observere eller angripe en motstander – enten ved selv å nedkjempe den, eller ved å anvise mål for andre. Flere disipliner inngår i den krevende treningen til kystjegerne, herunder enkel krigskirurgi.

Kystjegerne i KJK er rekruttert fra ulike deler av Forsvaret, og KJK er i sin tur en viktig rekrutteringsbrønn for spesialstyrkene, det vil si Forsvarets spesialkommando (FSK) og Marinejegerkommandoen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg