kystjeger

Kystjegerkommandoen er en amfibisk avdeling, som forflytter seg både over vann, land og gjennom luften, det siste som regel med helikopter.
Av /Forsvaret.

Artikkelstart

Kystjeger brukes som betegnelse på soldater spesialisert i kystnære operasjoner, på land og på sjøen. I Norge brukes begrepet mer spesifikt om operativt personell i Kystjegerkommandoen (KJK), en avdeling i Forsvaret som er spesialisert for operasjoner i kystnære områder.

Kystjegerne opererer oftest i små grupper, og er utdannet, utrustet og trent for å kunne operere alene over lengre tid, inklusive i områder kontrollert av en motstander. De skal være i stand til å operere i det skjulte, for enten å observere eller angripe en motstander – enten ved selv å nedkjempe den, eller ved å anvise mål for andre. Flere disipliner inngår i den krevende treningen til kystjegerne, herunder enkel krigskirurgi.

Kystjegerne i KJK er rekruttert fra ulike deler av Forsvaret, og KJK er i sin tur en viktig rekrutteringsbrønn for spesialstyrkene, det vil si Forsvarets spesialkommando (FSK) og Marinejegerkommandoen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg