Kriminell er det samme som forbrytersk, en som bryter lovbestemmelser, det som hører under strafferetten. Begrepet brukes i dagligtalen gjerne noe mer begrenset om en som med vilje har begått et straffbart forhold som kvalifiserer til mer enn en bot.

Faktaboks

Uttale
kriminˈell

En kriminell handling er et lovbrudd mot en bestemmelse som er belagt med straffetrussel.

Ifølge Grunnloven og internasjonale menneskerettigheter har alle krav på å bli ansett som uskyldige inntil man har fått en endelig straffedom fra en uavhengig og nøytral domstol.

Å kalle noen for kriminell uten at det foreligger en fellende dom, vil normalt være erstatningsbetingende som en ærekrenkelse etter skadeerstatningsloven § 3-6a.

Det er ingen definisjon på hvor lenge man kan kalles kriminell, men normalt vil man etter å ha sonet ferdig en straff ha nådd en slik rehabilitering at det er kunstig å bruke begrepet. Går det for lang tid etter at vedkommende har kommet seg på beina igjen, vil det kunne være æreskrenkende å bruke begrepet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Karl Eliassen

På annet sted i Store norske leksikon er "kriminalitet" definert som: "- alle handlinger som rammes av straffelovgivningen." Det logiske burde da være at en "kriminell" er en person som har utført en "kriminell handling", uavhengig om vedkommende er dømt for et straffbart forhold eller ikke. Det blir da også merkelig om det kan betraktes som "æreskrenkelse" å kalle en person "kriminell" uten at det foreligger en dom, dersom vedkommende faktisk har begått en "kriminell" handling. Karl A. Eliassen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg