Kravarbeid er arbeid i systemutvikling for å håndtere egenskaper som et programvareprodukt må ha for å løse et problem i den virkelige verden.

Faktaboks

Også kjent som

engelsk: requirements engineering

Kravarbeid varierer med type programvare som utvikles, størrelse og kultur i organisasjonene som er involvert og anskaffelsesprosess for programvare.

Viktige elementer i kravarbeid er å:

  • Skape krav. Identifisere interessenter og kilder til informasjon om programvareproduktet og skape krav sammen med disse.
  • Analysere. Å forstå kravene, mulige overlapp og konflikter.
  • Validere. Gå tilbake til aktørene og sjekke om kravene er det de faktisk trenger.
  • Forhandle. Interessenter vil ha ulike perspektiver på systemet, og ulike krav kan være i konflikt med hverandre. Forsøke å forsone ulike perspektiver og skap et konsistent sett av krav.
  • Dokumentere: Skrive ned krav på en måte som programvareutviklere og interessenter kan forstå.
  • Styre. Kontroller endringene i krav som vil oppstå.

Kravarbeid er en læringsprosess. Utviklere må lære hvilke egenskaper programvaren skal ha, og interessenter må lære hva programvaren kan gjøre. Ulike interessenter er involvert, slik som for eksempel ulike brukergrupper, analytikere, og eksperter på fagområdet produktet skal brukes i. Læring er dermed avhengig av god dialog mellom interessenter og utviklere.

Kravarbeid utføres ulikt. Fossefallsmetoder søker å dokumentere krav i komplette kravspesifikasjoner i forkant av design og utvikling. I smidige utviklingsmetoder skapes krav iterativt ved bruk av enkle praksiser som brukerhistorier.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bourque, P. and Fairley, R. E. (2014). Guide to the Software Engineering Body of Knowledge. Swebok 3.0. IEEE Computer Society.
  • Sommerville, I. (2005). Integrated requirements engineering: A tutorial. IEEE software, 22(1), 16-23.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg