Kortslutningsvern er et vern i en elektrisk installasjon som skal beskytte den øvrige installasjonen mot havari og brann dersom det skulle oppstå en kortslutning.

Kortslutningsvernets funksjon

Kortslutningsvernet beskytter installasjonen mot de aller høyeste strømmene som kan forekomme i anlegget. Det vil si at sikringsmateriell, kabler og ledninger som i seg selv ikke takler de høyeste strømmene, dermed har et forankoplet vern som har stor nok bryteevne til å bryte en eventuell kortslutningsstrøm.

Vernets plassering i installasjonen

Kortslutningsvernet plasseres vanligvis i inntakspunktet. Ved inntak fra kabelnett er kortslutningsvernet oftest plassert i nettselskapets kabelskap, hvor kabelen inn til huset går fra. Kortslutningsvernet kan være vanlige høyeffektsikringer (kan bare betjenes av sakkyndige!), effektbrytere, eller automatsikringer med tilstrekkelig høy kortslutningsfasthet. Det kan også benyttes kombinerte overbelastnings- og kortslutningsvern, dersom det er plassert i direkte tilknytning til inntaket.

Ved anmelding av installasjoner til Det lokale eltilsyn er det et krav at kortslutningsstrømmen i aktuelle punkter i installasjonen er beregnet eller målt. For å kunne foreta beregning av kortslutningsstrømmen, og bestemme størrelsen på vernet, skal nettselskapet oppgi maksimum og minimum kortslutningsytelse ved inntaket.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg