I en elektrisk installasjon skal alle deler av anlegget være beskyttet mot den høyeste kortslutningsstrømmen som kan forekomme i anlegget. Det vil si at sikringsmateriell, kabler og ledninger som ikke i seg selv takler de høyeste kortslutningsstrømmene, må ha et forankoplet kortslutningsvern som har stor nok bryteevne til å bryte en eventuell kortslutningsstrøm.

Kortslutningsvernet plasseres vanligvis i inntakspunktet. Ved inntak fra kabelnett er kortslutningsvernet oftest plassert i nettselskapets kabelskap, hvor kabelen inn til huset går fra. Kortslutningsvernet kan være vanlige høyeffektsikringer (kan bare betjenes av sakkyndige!), effektbrytere, automatsikringer med tilstrekkelig høy kortslutningsfasthet. Det kan også benyttes kombinerte overbelastnings- og kortslutningsvern, dersom det er plassert i direkte tilknytning til inntaket.

Ved anmelding av installasjoner til Det lokale eltilsyn er det et krav at kortslutningsstrømmen i aktuelle punkter i installasjonen er beregnet eller målt. For å kunne foreta beregning av kortslutningsstrømmen, og bestemme størrelsen på vernet, skal nettselskapet oppgi maksimal og minimal kortslutningsytelse ved inntaket.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.