Det lokale eltilsyn

Artikkelstart

Det lokale elektrisitetstilsyn (DLE) er det lokale kontrollorgan for elektriske anlegg.

Faktaboks

Også kjent som

DLE

All utførelse og vedlikehold av elektriske anlegg og installasjoner skal utføres av en virksomhet som er registrert i det sentrale register hos Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Arbeidet skal ledes av en faglig ansvarlig (elektroinstallatør) og utføres av en elektrofagarbeider (elektriker) som begge skal oppfylle gitte kvalifikasjonskrav.

Nettselskaper er med hjemmel i eltilsynsloven pålagt å føre tilsyn med elektriske anlegg innenfor sitt konsesjonsområde. Det lokale elektrisitetstilsyn (DLE) ved nettselskapet, er derfor en del av det offentlige tilsynsapparatet for elsikkerhet og utøver tilsyn under DSBs kontroll. DLE fører tilsyn med elektriske lavspenningsanlegg i boliger og andre virksomheter relatert til elektriske anlegg og/eller materiell.

Her er et lite utvalg av tilsynsoppgaver som utføres av DLE:

  • Tilsyn i eneboliger, fritidsboliger og lignende
  • Tilsyn hos større virksomheter og offentlige bygg
  • Kontroll av nye elektriske installasjoner
  • Markedskontroll hos detaljhandlere av elektrisk utstyr som selges/omsettes
  • Bistå politi ved brann- og ulykkesetterforskning
  • Generell informasjon om elsikkerhet og vedlikehold av anlegg til publikum

For en mer fullstendig oversikt, se DSBs nettsider under.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer (3)

skrev Marius Martinsen

HeiDenne artikelen inneholder en tynn definisjon om hva DLE er og oppbyggingen av dens krav og hva organet forvalter.Det at DLE ikke kontrollerer alle nye anlegg er en faktafeil.

svarte Knut A Rosvold

Skal gjøre den mer utdypende. Alle nye anlegg kontrolleres ja, det er faktafeil.Men ikke alle eldre? Du må gjerne lage et utdypende forbedringsforslag.

svarte Knut A Rosvold

Artikkelen er nå oppdatert. DLEs virksomhet er såpass omfattende og er gjenstand for stadig utvikling/endring, så det vil ikke være naturlig å ta med alt i en leksikonartikkel. Det vises derfor til aktuell informasjon på hjemmesidene til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Takk for viktig tilbakemelding vedrørende det som var direkte feil.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg