kontribusjon

Artikkelstart

Kontribusjon er i folkeretten ytelser en okkupasjonsmakt pålegger et besatt område.

Faktaboks

Uttale
kontribusjˈon
Også kjent som

skatt, tilskudd, bidrag

Reglene for kontribusjon, herunder muligheten til å kreve inn skatter og avgifter fra et okkupert territorium, finnes i del 3 av Landkrigsreglementet til 4. Haagkonvensjon av 1907. Dersom okkupasjonsmakten innkrever kontribusjon fra det okkuperte området, skal dette så langt som mulig gjøres etter de eksisterende lover og regler. Utgiftene til administrering av det okkuperte området skal finansieres på samme måte som den okkuperte statens tidligere regjering var finansiert.

Andre skatter og avgifter kan kun innkreves dersom det er nødvendig for å dekke behov til militære styrker eller administrasjonen av de okkuperte områder som ikke dekkes på andre måter. Slik innkreving må skje etter skriftlig ordre fra ansvarlige myndigheter, og det skal gis kvittering for innbetaling.

Økonomien til en stat i et okkupert område kan kun forventes å dekke utgiftene okkupasjonsmaktens har som er direkte knyttet til okkupasjonen, og kun i den grad man kan forvente at økonomien er i stand til å tåle dette.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg