Kontinuitetsmåling er en måling som brukes innen elektroteknikk for å kontrollere om en elektrisk leder og forbindelse er god. Spesielt er det jordleder som skal måles i hele sin lengde med alle termineringer i en elektrisk installasjon, og det benyttes et eget instrument til målingen.

Ideelt sett skal målt resistans være identisk med beregnet resistans i lederen. Resistansen i lederen, som vanligvis er kobber, beregnes utifra formelen

\[R = \frac{\rho_{cu} \cdot l}{A}\]

der \(\rho_{cu}\) er resistiviteten til kobber, gitt ved \(\rho_{cu}\) = \(\ 0,0175 \cdot 10^{-6} \Omega \textrm{m}\) eller skrevet på en annen måte som er vanlig i enkelte tekniske formelsamlinger \(\rho _{cu} = 0,0175 [\frac{\Omega \cdot mm^{2}}{m}]\) , l er lengden på lederen i meter og A er lederens areal eller tverrsnitt målt i mm2 . Dersom den målte resistansen er betydelig større enn beregnet verdi, er forbindelsen dårlig.

Eksempel

Dersom en kobberleder er 20 m lang med et tverrsnitt på 1,5 mm2 måles til 10 Ω, er det ikke godkjent da teoretisk beregning gir en resistans på 0,23 Ω. Det tyder på at det er dårlig forbindelse i denne koplingen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg