Konkurranseutsatt næring er næring der den enkelte bedrift er utsatt for konkurranse, særlig fra utlandet. Motsatsen er skjermet næring.

Faktaboks

Uttale
konkurrˈanseutsatt næring

Innenfor konkurranseutsatte næringer skjelnes det igjen mellom utekonkurrerende (eksportnæringene) og hjemmekonkurrerende (importkonkurrerende) næringer.

Det karakteristiske for konkurranseutsatte næringer er at de i det alt vesentlige får sine priser bestemt på utenlandske markeder, mens prisdannelsen for de skjermede næringers produkter skjer ut fra de enkelte lands indre markedsforhold eller delvis ved politiske vedtak.

Typiske utekonkurrerende næringer for Norge er oljeutvinning, skipsfart og prosessindustri. Hjemmekonkurrerende næringer er blant annet næringsmiddelindustrien, mens jordbruk og en stor del av tjenesteproduserende næringer hører til de skjermede næringene.

I norsk statistikk skilles det mellom de ulike næringstypene, men skillene er dels satt opp på skjønnsmessig grunnlag. Endringer i teknologi og økonomiske reguleringer kan flytte grensene mellom de ulike grupper av bedrifter. Globaliseringen har ført til at næringer som tidligere var skjermede, er blitt konkurranseutsatte.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg