Konkurranseutsatt næring, næring der den enkelte bedrift er utsatt for konkurranse, særlig fra utlandet. Motsatsen er skjermet næring.

Innenfor konkurranseutsatte næringer skjelnes det igjen mellom utekonkurrerende (eksportnæringene) og hjemmekonkurrerende (importkonkurrerende) næringer.

Det karakteristiske for konkurranseutsatte næringer er at de i det alt vesentlige får sine priser bestemt på utenlandske markeder, mens prisdannelsen for de skjermede næringers produkter skjer ut fra de enkelte lands indre markedsforhold eller delvis ved politiske vedtak.

Typiske utekonkurrerende næringer for Norge er oljeutvinning, skipsfart og prosessindustri. Hjemmekonkurrerende næringer er blant annet næringsmiddelindustrien, mens jordbruk og en stor del av tjenesteproduserende næringer hører til de skjermede næringene.

I norsk statistikk skilles det mellom de ulike næringstypene, men skillene er dels satt opp på skjønnsmessig grunnlag. Endringer i teknologi og økonomiske reguleringer kan flytte grensene mellom de ulike grupper av bedrifter. Globaliseringen har ført til at næringer som tidligere var skjermede, er blitt konkurranseutsatte.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.