Kondruler, fra gresk chondros, som betyr 'korn' eller 'frø', er små kuler av silikaterMeteoritter av typen kondritter (chondritter) (steinmeteoritter) er hovedsakelig bygd opp av kondruler. Kondrulene er vanligvis fra 0,5 millimeter og opp til 5 millimeter i diameter, men de fleste er under 1 millimeter. Mye tyder på at kondruler er en primær meteorittstruktur, dannet i form av raskt avkjølte, smeltede silikatdråper.

Kondruler består vanligvis av mineralene olivin og /eller pyroksen. Pyroksendominerte kondruler er ofte sammensatt av stråleformede kuler, mens olivinrike kondruler ofte har en «åmeformet» struktur. Andre kondruler består av en blanding av olivin, pyroksen og feltspat.

En antar at kondruler  ble dannet gjennom avkjøling av smeltede dråper som ble til ved kollisjoner mellom asteroider, eller gjennom kondensasjon av gasser. Alternativt kan de ha blitt til gjennom smelting og størkning av små støvkorn da solsystemet ble dannet. Alle kondruler gir en alder på 4,5-4,6 milliarder år, som antas å være den samme som vårt solsystem.

Steinmeteoritter blir ofte klassifisert ut ifra formen og sammensetningen (mineralogien) på disse kondrulene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.