Kompleks betyr sammenfattende, omfattende eller sammensatt. I psykologisk forstand er et kompleks en betegnelse på en gruppe sammenfiltrede følelser og forestillinger som øver en hemmende innflytelse på atferd og tiltro til egen prestasjon i visse situasjoner.

Faktaboks

Uttale
komplˈeks
Etymologi
av latin complectere, ‘sammenfatte, omfatte

Ifølge dybdepsykologisk teori dreier det seg om følelser som, fordi de opprinnelig var forbundet med ulyst, ble fortrengt til det underbevisste og derfor påvirker en persons følelser og atferd i gitte situasjoner i en nevrotisk retning. Vanlige betegnelser er blant annet mindreverdighetskompleks, kastrasjonskompleks, prestasjonskompleks.

Carl Gustav Jung var den første som brukte ordet i psykologisk sammenheng. Han beskrev en metode for å påvise komplekser hos pasientene sine gjennom bruken av en standardisert test for ordassosiasjoner, som han hadde oppfunnet selv. Sigmund Freud viste stor interesse for denne metoden, da han mente den kunne legge til rette for at en tidligere mer spekulativ psykoanalyse kunne skapes om til en eksperimentell disiplin. Begrepet kompleks har fått en dominerende betydning i visse retninger innen psykoanalysen. Herfra er uttrykk som mindreverdighetskompleks eller ødipuskompleks kommet inn i dagligtalen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg