Kokestativ er en form for kokeapparat som benyttes for varming av vann og mat i felt. Det eksisterer en rekke ulike varianter av kokestativ, og de kan være gjenbrukbare eller til engangsbruk. Kokestativ til engangsbruk vil vanligvis inngå som en del av soldatens feltrasjon og være mindre og enklere enn gjenbrukbare kokestativ.

Kokestativene benytter vanligvis fast brennstoff i form av heksametylentetramin, 1,3,5-trioksan eller alkoholer i flytende eller fast form som varmekilde.

Med utviklingen av frysetørket mat og innføringen av dette som feltrasjon har det også blitt utviklet varmeelementer bestående av magnesium, jern og salt som med tilførsel av vann frigir varme gjennom en eksoterm prosess, som således varmer feltrasjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg