klokkerbønn

Artikkelstart

Klokkerbønn er inngangs- og utgangsbønn innført i 1685 ved gudstjenesten i Danmark og Norge. I Alterboken fra 1920 ble klokkerbønnene som hovedregel erstattet av «stille bønn». De gamle klokkerbønnene kunne likevel fortsatt brukes av menigheter som ønsket det.

Inngangsbønnen:

Herre! Jeg er kommet inn i dette ditt hellige hus for å høre hvad du Gud Fader, min skaper, du Herre Jesus, min frelser, du Hellige Ånd, min trøster i liv og død, vil tale til mig. Herre! Lat nu op mitt hjerte ved din Hellige Ånd, så jeg av ditt ord må lære å sørge over mine synder, og tro i liv og død på Jesus, og forbedre mig hver dag i et hellig liv og levnet. Det høre og bønnhøre du ved Jesus Kristus! Amen.

Utgangsbønnen:

Herre! Jeg takker dig fordi du har lært mig hvad du vil at jeg skal gjøre. Hjelp mig nu, min Gud, ved din Hellige Ånd for Jesu Kristi skyld, at jeg må bevare ditt ord i et rent hjerte, styrkes ved det i troen, forbedres i et hellig levnet og ha trøst av det i liv og død! Amen i Jesu navn.

Disse leddene i gudstjenesten forsvant ved høymesseliturgien av 1977. I ny ordning for hovedgudstjeneste i Den norske kirke fra 2011 kan det velges mellom et utvalg samlingsbønner som bes av medliturg eller av menigheten i begynnelsen av gudstjenesten. Utgangsbønn er ikke med i nåværende ordning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg