Sju kljåstein av kleber.
Sju kljåstein av kleber. Størrelsen er ujevn, den største måler 13 x 9,3 cm, den minste 8,2 x 6,7 cm. Vektene er: 315, 385, 275, 260, 285, 245 og 870 g. Kljåsteinene er funnet på Graue, gnr. 114-115, Voss, Hordaland, muligens i en gravhaug.
Universitetsmuseet i Bergen, Arkeologibasen.
Lisens: CC BY NC SA 4.0
Oppstadvev
Oppstadvev med renning og kljåstein. Stilisert tegning.
Av /Norsk Folkemuseum.

Kljåstein er vevtyngder eller vevlodd laget av kleberstein. De brukes for å stramme renningen i en oppstadvev. I områder der kleberstein finnes naturlig, har kleberstein vært brukt som materiale i vevtyngder fordi den er lett å forme. Kljåstein brukes i noen sammenhenger som fellesbetegnelse for vevtyngder og vevlodd.

Faktaboks

Etymologi

Fra norrønt kljár, som betyr kleberg, kleberstein

Også kjent som

vevtyngde, vevlodd, søkkestein

Vevtyngder eller vevlodd, kan også være avrundede strandsteiner med furer til å feste renningen, avlange steiner som er enkle å feste bunter med renningstråd rundt eller tyngder laget i brent leire med hull til feste av renningstrådene. Vevtyngdene bør ha tilnærmet lik vekt for å få jevn stramming på renningen.

Ferdige støpte lodd eller poser fylt med sand er i vår tid brukt som vevetyngder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg