katekolaminer

Elektronmikroskopisk bilde av en nerveende med vesikler som inneholder transmittersubstanser, som for eksempel kan være katekolaminer.
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Artikkelstart

Katekolaminer er en gruppe kjemiske forbindelser som virker som signalstoffer i kroppen. Noen viktige katekolaminer er adrenalin, noradrenalin og dopamin. Alle disse tre er signalstoffer i nerveceller (nevrotransmittere).

Faktaboks

Uttale
katekolamˈiner

I kroppen brukes katekolaminene som hormoner og nevrotransmittere. De virker på nervesystemet, hjerte- og karsystemet, på stoffskiftet, kroppstemperaturen og den glatte muskulaturen. Når cellene i kroppen skal lage dopamin, noradrenalin og adrenalin tar de utgangspunkt i aminosyren tyrosin.

Katekolaminer befinner seg hovedsakelig i det sympatiske nervesystemet, binyremargen og sentralnervesystemet. De virker ved å binde seg til og aktivere bestemte reseptorer i målcellenes cellemembran.

Utskillelsen av katekolaminer i urinen brukes i utredningen av feokromocytom, en hormonproduserende svulst i binyremargen.

Kjemiske egenskaper

Katekolaminer ligner på hverandre kjemisk fordi alle består av en pyrokatekol og en sidekjede på denne som inneholder en aminogruppe.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg