Jordfeilbryter, en automatisk bryter som kobler ut strømtilførselen til en elektrisk kurs eller installasjon så snart det oppstår usymmetri i strømmene i faselederne vanligvis som følge av jordslutning i installasjonen. Jordfeilbryteren kobler ut ved så liten strøm (typisk 30 mA) og på så kort tid (vanligvis innen 4 ms) at det ikke vil oppstå noen farlig berøringsfare ved det apparat eller utstyret som har feil.

Jordfeilbryter er i dag påbudt med unntak på alle installasjonskurser, hovedsakelig IT-system men kan vurderes for TN-system og TT-system, der det er stikkontakter inntil 20 A (32 A utendørs), varmekabler eller baderom. Alternativt kan hver jordfeilbryter og automatsikring erstattes av jordfeilautomat.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

18. februar 2014 skrev Leander Lundbakk

Hei! jeg er elev på Saltdal VGS. lurte på om jeg kunne fått noe mer informasjon om: Virkemåte/funksjon, Bruksområde/hensikt, Forskriftenes krav, utførelse ulike typer/standardstørrelse (A), Produsenter, Pris: dyreste og billigste type : kvalitetforskjeller.

5. mars svarte Frode Høyte

Virkemåte/funksjon, Bruksområde/hensikt, Forskriftenes krav, utførelse ulike typer/standardstørrelse (A)er beskrevet i teksten
Produsenter, Pris: dyreste og billigste type : kvalitetforskjeller er ikke beskrevet

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.