jordfeilbryter

Artikkelstart

Jordfeilbryter er en automatisk bryter som kobler ut strømtilførselen til en elektrisk kurs eller installasjon så snart det oppstår asymmetri i strømmene i faselederne, vanligvis som følge av jordslutning i installasjonen.

Faktaboks

Også kjent som
jordfeilautomat

Forskrift om elektriske lavspenningsanlegg setter krav til beskyttelse mot elektrisk ved feil. Jordfeilbryteren skal da koble ut ved så liten strøm som 30 milliampere ved de fleste anlegg og på så kort tid at det ikke vil oppstå berøringsfare ved det apparat eller utstyret som har feil. Slik berøringsfare er berøringsspenning på utstyret.

Jordfeilbryter er i dag påbudt på alle forbrukskurser opp til sikringstørrelse på 32 ampere og med berøringsspenning over 50 volt. Det skal benyttes på TN-system, TT-system og TN-system med utløsertider angitt i tabell 41A i NEK400 i de siste utgivelser, med tider i området 0,4 sekunder. I dag benyttes det vanligvis jordfeilautomater som er en sikring med innebygget jordfeilbryter. Jordfeilbryterens utkoplingstid skal verifiseres med en installasjonstester og godkjennes ved sluttkontroll av et elektrisk anlegg.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Leander Lundbakk

Hei! jeg er elev på Saltdal VGS. lurte på om jeg kunne fått noe mer informasjon om: Virkemåte/funksjon, Bruksområde/hensikt, Forskriftenes krav, utførelse ulike typer/standardstørrelse (A), Produsenter, Pris: dyreste og billigste type : kvalitetforskjeller.

svarte Frode Høyte

Virkemåte/funksjon, Bruksområde/hensikt, Forskriftenes krav, utførelse ulike typer/standardstørrelse (A)er beskrevet i teksten Produsenter, Pris: dyreste og billigste type : kvalitetforskjeller er ikke beskrevet

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg