Inversjoner i genetikken er når en bit av et kromosom snur seg

Når en bit av et kromosom snur seg slik det er illustrert i figuren over, vil alle genene i dette området bli liggende i motsatt rekkefølge. Det vil derfor kunne ha alvorlige konsekvenser for indivdet som har inversjonen.

Inversjoner i genetikk er når en bit av et kromosom snur seg slik at genene som befinner seg i akkurat dette området blir liggende i motsatt rekkefølge av det som er vanlig. Noe DNA kan gå tapt når en inversjon skjer, men ikke alltid.

Inversjoner er en type kromosommutasjon som fører til at kromosomet endrer struktur.

Mekanisme

En inversjon kan oppstå ved at et kromosom blir ødelagt på to steder, de kjemiske bindingene i DNA-tråden brytes, og biten i midten snur seg før kromosomet blir reparert.

En annet måte er ved en type rekombinasjon hvor små strekker på DNA-tråden som ligger med en viss avstand fra hverandre, legger seg inntil hverandre og fører til at biten i mellom snur seg. De små strekkene på DNA-tråden ligger på samme kromosom og er like (repeterte sekvenser), men ligger i motsatt rekkefølge av hverandre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg