Inuittenes kunst er i stor grad knyttet til nytte- og bruksgjenstander som jaktredskaper, verktøy, boller og kar, og til seremonielle gjenstander. De har også rike tradisjoner i utforming av skulptur. Ved arkeologiske utgravninger av boplasser i sentrale og østlige deler av Arktis, blant annet i Cape Dorset, har man funnet skulpturer i ben, tre og hvalrosstann (Dorset-kulturen). Funn er også avdekket i nordlige og vestlige deler av Alaska (Thule-kulturen).

Dorset-kunsten var knyttet til religiøse seremonier, sjamanisme og begravelsesritualer. Blant gjenstandene som er funnet, er amuletter og små menneske-, ånde- og dyrefremstillinger. I nordvestre deler av Alaska er det avdekket to betydelige funn fra hundreårene evt. Fra Okvik- og Old Bering Sea-kulturene er det funnet kvinnefigurer og kunstgjenstander med gravert eller risset dekor. Det er også funnet ekspressive, groteske og humoristiske masker i tre, malt i flere farger. I Ipiutak nær Point Hope er det avdekket gravplasser med skulpturer, særlig masker og utskjæringer av fangstdyr og fantasifigurer.

I den tidlige Thule-kultur i nordvestre Alaska var figurskulptur sjelden, mens det ble skapt en formrik skulpturkunst i den senere Thule-kulturen på Øst-Grønland. Her ble det laget kvinnestatuetter, masker og åndefigurer (tupilak).

En nedgang i inuittisk kunst fulgte etter at Thule-kulturen gradvis forsvant i løpet av 1700-tallet. I dag finnes det en variert skulptur- og grafikk-kunst. Den bygger delvis på gamle tradisjoner, men viser også påvirkning fra internasjonal samtidskunst.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.