Innskyting brukes i flere betydninger:

Gjøres for å stille siktemidler og geværløp slik at våpenet treffer på en gitt avstand. Innskyting gjennomføres ofte fra skytestol med nyfabrikerte våpen enkeltvis for å avpasse siktemidlene og deres innstilling så denne svarer til avstanden.

Skyttere må med jevne mellomrom skyte inn våpenet for å sikre at sikter og våpentreffunkt er sammenfallende på en gitt skyteavstand.

For åpne sikter kan sikteforflyttning beregnes på følgende måte:

(Treffpunktavvik x visirlinje (avstand mellom for og baksikte))/skyteavstand. (Alle mål oppgis i millimeter.)

Skyting av en rekke serier på forskjellige avstander og ladninger med nye våpen for å bestemme deres ballistiske egenskaper, skytetabeller for våpnene m.m.

Innskyting brukes også som fremgangsmåte for bestemmelse av skytedata (retning, elevasjon, tempering) til målet. Utføres i feltartilleriet gjerne med en kanon i batteriet, ved skipsartilleriet med salver, hvis avstanden er stor. Innskyting går ut på å danne en gaffel, dvs. inneslutte målet mellom korte og lange skudd. Virkningsskyting begynner når gaffelen er tilstrekkelig sammentrengt, f.eks. til 100 m ved feltartilleriet, dekkende salve (korte og lange skudd) til sjøs.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.