Innskyting brukes i flere betydninger:

Gjøres for å stille siktemidler og geværløp slik at våpenet treffer på en gitt avstand. Innskyting gjennomføres ofte fra skytestol med nyfabrikerte våpen enkeltvis for å avpasse siktemidlene og deres innstilling så denne svarer til avstanden.

Skyttere må med jevne mellomrom skyte inn våpenet for å sikre at sikter og våpentreffunkt er sammenfallende på en gitt skyteavstand.

For åpne sikter kan sikteforflyttning beregnes på følgende måte:

(Treffpunktavvik x visirlinje (avstand mellom for og baksikte))/skyteavstand. (Alle mål oppgis i millimeter.)

Skyting av en rekke serier på forskjellige avstander og ladninger med nye våpen for å bestemme deres ballistiske egenskaper, skytetabeller for våpnene m.m.

Innskyting brukes også som fremgangsmåte for bestemmelse av skytedata (retning, elevasjon, tempering) til målet. Utføres i feltartilleriet gjerne med en kanon i batteriet, ved skipsartilleriet med salver, hvis avstanden er stor. Innskyting går ut på å danne en gaffel, dvs. inneslutte målet mellom korte og lange skudd. Virkningsskyting begynner når gaffelen er tilstrekkelig sammentrengt, f.eks. til 100 m ved feltartilleriet, dekkende salve (korte og lange skudd) til sjøs.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.